Friday, June 19, 2009

step by step painting..

salamun a'laik semua.. entry kali ni saya nak share sikit step by step painting adik Aisyah ni..


mula2 skali.. dapat gambar.., pastu lakarkan.. maaf, masa proses lakaran tu terlupa nak snap.. so, kita langkau ke episod mewarna.. lakaran saya masih menggunakan penskalaan.. pakai grid sketching supaya dia tak lari.. dlm erti kata yg lain dapat capture kedudukan mata, hidung, mulut semua betul dan tepat.. (kdg2 sy ni x tepat sgt) sbb tu pakai grid.. grid line ni penting masa proses lakaran.. kalau main bedal ja, memang confirm senget.. tapi bagi orang yang dah professional.. dorang dah x pakai grid2 ni dh...





ok, pas lakar tu.. start la letak warna base dulu.. tapi sebelum tu disyorkan untuk mewarnakan background dia terlebih dahulu... saya pakai soft pastel.. jenama tu terpulang kepada anda.. kalau mampu beli yang mahal, terpulang la.. tak mampu pn xpa... beli yg murah2 pun dh ok.. warna base ni saya main conteng je.. masa letak ni.. make sure catch lighting dan shadow dengan betul.. dalam sesebuah karya, kita kena betul2 faham lighting dengan shadow ni.. kena kenal pasti mana arah cahaya.. supaya shading kita tak berterabur.. nak faham mana arah cahaya senang ja.. yg cerah2 tu adalah arah cahaya.. yang gelap tu shadow dia.. arah cahaya tak semestinya dtg dari satu arah ja.. tapi its ok.. kang kalo cerita bab cahaya ni kena bukak lagi satu topik pulak..
masa letak warna base ni saya biasanya letak warna yang agak middle.. yang tak terlalu gelap, dan tak cerah... supaya nanti bila shading tone dia akan wujud lighting yang berkesan..


kemudian... blendkan warna tersebut... dia akan jadi macam ni... owh, sebelum terlupa.. warna soft pastel ni memerlukan kertas jenis yang permukaan dia kasar.. bukan licin.. sebab dia ni macam kapur, ada pigment yg sgt halus.. kalau kertas licin dia tak lekat.. make sure pakai kertas kasar2.. macam sugar paper ke.. nak mahal sikit jenis soft pastel paper... memang mahal harganya tapi berbaloi.. hasilnya.. chantekk...! pas blend tu, jangan la takut atau risau kalau dia comot.. memang pakai kaler ni nak comot2 sikit... kita kemaskan masa last touch up nanti.. warna pastel ni sangat mudah terblend... so, dinasihatkan lepas blend warna pada muka tu, tangan yg comot tu lap la dengan kain... nanti bila kita blend bahagian lain, warna tu tak melekat dan mengganggu warna pada bahagian lain.. sediakan la satu kain buruk untuk mengelap..




seterusnya... dengan menggunakan warna yang agak gelap.., saya warnakan pada part2 yang agak gelap dan terlindung dr arah cahaya.. jgn pakai warna hitam.. sebab warna tu kuat sangat, terlalu kontra... biarlah kita punya shading tu ada 'irama' nya... maknanya tak terlalu kontra... lepas tu, lakarlah sikit mata, hidung, bibir dia..jangan gelapkan sangat... guna warna yang agak middle... masa proses pen'detail'an nanti baru kita telitikan part2 yang halus tu... pastu letak sikit warna yang agak cerah.. tp bukan warna putih.. warna macam cream2 tu.. , cntoh boleh dilihat pada tudung.., pd pipi, hidung.. arah2 yg kena cahaya tu la.. ini la time kita nak kenal pasti arah cahaya tu betul2...
ok, kemudian.. lepas blendkan dia... kita akan nampak warna mcm ni... masa blend tu, kawal2 la tangan n jari tu... arah mana nak blend.. kalo blend semua nanti hancus la.. ingat, warna ni sangat sensitif dan senang terblend.. so, hati2 masa blend tu.. kalau terblend, jangan putus asa untuk fix semula... sabar.. itu kunci kejayaan... selepas itu, letak warna yang agak dark.. bukan hitam.. err... saya pakai warna "burnt umber".. kaler sikit kat bahagian anak mata tu.. dan bahagian tudung dalam tu.. pastu dekat lubang hidungnya... pakai warna dark chocolate pada bahagian tudung yang terlipat tu, calit2kan sikit.. kalo nak senang, pakai la soft pastel pensil.. mudah diasah dan senang nak kawal masa nak warnakan bahagian yang agak halus tu.. teruskan fix mana2 yang tak kena... sabar.. belum siap lagi...


setelah itu.. kita masuk bahagian proses pen'detail'an... detailkan pada part2 tertentu.. masa ni pakai warna hitam masa detailkan.. masa detail2 ni.., pastikan spray dulu dengan penyembur khas soft pastel... pakai fixative.. kalau x ada.. pakai hair spray.. tak kisah la jenis apa pn hair spray tu.. saya pakai fixative jenis 'rowney-daley'.. spray ni bertujuan nak bagi pigment2 warna tu melekat pada kertas... sebab apa kena spray sebelum detail? pada saya.., pendapat saya ( terpulang la kepada cara anda) sebabnya, bila kita detail, kita tak nak warna2 tu terblend... mudah untuk fix... kalau ayik terblend ja.. kan susah namanya tu? tapi bg org yang pro2.. dorang sembur masa last, masa dh habis..


pastu..... ada lagi... rajin2kan la detailkan lg, perincikan lagi pada bahagian tudung.. bunga2 tepi2 tu.. ada batu2 permata pd tudung tu pakai la warna putih... keronsang dia tu pn detailkan... apa salahnya kan kalau kita cntikkan lagi bibir dia dengan sedikit warna pink.. he he he.. pakaikan lipstik.. dan letak sikit warna putih untuk lighting dia.. memberi kesan bibir yg juicy..



yeaayyy..! dah siap... he he he.. touch up sikit dengan pemerah pipi.. yang cntik, kita cantikkan lgi... ye x? background tu terpulang la... fix kan la mana2 yang perlu didetailkan.. pastu spray la dengan fixative.. sedia untuk dibingkaikan..! sabar itu kunci kejayaan... sekian saja dari saya... saya pun masih banyak kekurangan lagi... tp sekadar berkongsi apa yang saya tahu... ilmu ni kalau dikongsi, makin banyak la yg kita dapat... so, kepada kawan2 selamat mencuba....! ada apa2 pertanyaan boleh la postkan komentar2 anda...! harap entry kali ni dapat memberi sedikit ilmu untuk anda..... salam seni..., seni untuk semua..!

14 comments:

Monkey D Luffy said...

aku walau mcm mana pun... org lidi jer aku pandai lukis

LiYaNa said...

belum cuba belum tau... sy dulu pn bermula dengan org lidi... kalau berminat boleh ja mencuba perlahan2...

Ebriza Aminnudin said...

salam seni dan salam kenal. Yana, cantiklah artwork ni. lakarkan potret akak, blh. hehehe. Gud Job & Keep It Up. ;)

SIR ZUL said...

perghh mantap!hehe

zedmagel said...

Lyana,

Bagus dah bukak kelas melukis, nanti saya belajar.Bagi detail cara-cara melukis lagi.

shukor yahya said...

Salamz Liyana,

Try to look at Rembrat or John Singer Sergent when studying portrait painting. Ifeel that the green background doesn't blend in with the whole composition. In fact it is out of place. You have reuined your effort there.

Instead, you should consider having dark background. That way the onlooker will focus their eyes on that sweet smiling girl's face only. And you'll create certain emotional mod in your painting. This is when your creativity is measured.

Try harder girl, you'll succeed at at last. Insya'Allah.

Orang Senyap said...

cantik.. itu jer yang boleh
dizahirkan..

LiYaNa said...

thanks... trm ksh.. hanya itu sj yg mampu sy ucapkan... insya Allah, sy akn majukan lg....

Cesc Ginesta said...

He seguido detalladamente este paso a paso..... no hay duda de que eres una gran Artista, y te felicito por éllo.
No quiero dejar pasar la oportunidad de comentarte que es muy dificil navegar por tu página, y cualquiera que tenga prisa no se quedará a contemplar tu Arte y menos a dejarte un comentario.....llevo c asi quince minutos para poder escribir esto, y no se si lo hago en el post adecuado, que creo que no.... pero tu me entenderás.

Repito, felicidades por tu Arte y grácias por mostrárnoslo.

Cesc

ikanriang said...

cantik sangat2..

sy takkan pernah dpt melukis camni. sangat wondering kalo2 liyana boleh tunjuk ur art tools.
nak jugak tau =)

munif said...

pandai lah buat soft pastel...unik cara kamu ni..boleh belajar dengan kamu tak?

LiYaNa said...

saya belajar pn melalui tenet.. saya belajar dgn kwn2 yg tau byk pasal seni... saya masih belajar,.. sedang belajar dan akn terus belajar... hehehe... abg munif punye lukisan pn gempak..!

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

pandai lukis pun.

GHAFAR BAHARI said...

Liyana,
Beri alamat kat Perlis nanti boleh saya singgah.

Post a Comment