Sunday, June 28, 2009

lukis..




Last night, saya tak boleh tidur... so, i've spent a night watching drawing online tutorial kat youtube.. tiba-tiba rasa macam nak lukis sesuatu.. so, i took my pencils and start sketching... lama tak pakai pensil, so, start back... just a simple drawing... malas nak details.. drawing ni disiapkan dlm jangka masa yang singkat memandangkan mata ni dah mula terasa berat sangat...

18 comments:

PHIRDOTE said...

nice1

nissa-elhumaira said...

ni gambar heliza ke???

achu na said...

Lawa...weeee...hu3...
ngufuhu...

Sheila said...

sooooo talented!

miss oren said...

fuiiyyo..hebat..hebat..
nak suh lukis gak r camni
ngeh3

shukor yahya said...

Liyana,

Begini sebenarnya;
rajin, tekun dan sabar itu memang penting dalam melukis, tetapi tidak cukup Liyana. Kita mesti ada arah tuju dan maksud di atas usaha kita bergiat dalam industri Kreatif ni.

Kita mesti pastikan asas itu ada dalam melukis. Do'alah kepada tuhan agar Dia memberi kefahaman kepada kita dalam hal ini.

Seharunya usaha kita mestilah benar-benar memberi menafa'at kepada umat sejagat kerana issunya penting.

Selamat berusaha dan semuga berjaya di arena antarabangsa. Insya'Allah.

Orang Senyap said...

lyana.. macam mana nak start lukis
untuk dapat figure muka tue yer?
ada guna teknik apa2 ker..
xpun spontan jer?

LiYaNa said...

thanks, terima kasih ats komen2 anda..

iya, ini heliza.. ntah la dpt capture muka dia ke x...

err.. en. Shukor Yahya, saya sbnrnya x brp fhm apa mksud tu... tp sy akn berusaha utk realisasikan impian saya.. insya Allah...

oran senyap, anda boleh cuba pakai kaedah grid.. penskalaan tu pnting ms melakar... apa pn, practise make perfect..

saya budak baru belajar... harap yg salah tlg tunjukkan.... yang silap tlg betulkan....

trm ksh ats sokongan semua...

budak kampung online said...

Kalau lukisan potret perlu ambil berat tentang propotion wajah seseorang. Mata, hidung dan bibir adalah bahagian utama perlu kedetailan. Selalunya pelukis akan membuat pengubahsuaian supaya subjek tampak lebih cun dari asal. sekadar pandangan mata.. keep going.. skill come when every day practise. When you close your eyes. you can draw the world..keh..koh..keh..melalut pulak.. sorry yek.

LiYaNa said...

terima kasih sekali lagi.. baik, saya akn aplikasikannya dlm drawing seterusnya...

José said...

Hi Ly,

You have a good draughtsmanship and did quite well on this one.
Drawing tilted heads can be tricky, namely placing elements in a perspective that is according with the head.
The only think that I believe you need to improve a bit more is on the range of values.
Good work !

Kind regards,

José

zedmagel said...

Liyana,

Macam Heliza, jika betul...

Syahirdarksyde said...

cantek. heliza kn? :)

Rosfiqah Potraits Arts said...

iiiiiii cemekom lukisan awak cun.mungkin kita mempunyai minat yang sama anda boleh melayari blog saya,kunakArt.blogspot.com komen ckit

LiYaNa said...

ok, trm ksh.. insya Allah nanti saya komen..

reen said...

cantik la..
sy minat ngn heliza..
pndai liyana lukis..wt kn 1 tuk sy boleh..hikhikhik...

Park MeQ said...

not bad..
sy juga peminatnya....
;p..!

LiYaNa said...

trm kasih Park MeQ... hehe

Post a Comment