Thursday, February 26, 2009

medium yang saya gunakan..

ok, untuk keluaran keluaran kali ni saya nak kongsi medium yang saya biasanya gunakan dalam karya saya.. saya selalunya menggunakan soft pastel..boleh tengok gambar kat bawah ni... saya pakai soft pastel jenama Mungyo.. masa sekolah dulu, cikgu yang mengajar subjek seni membelikannya untuk saya.. time tu la pertama kali saya cuba soft pastel... dekat sini tak ada keperluan barangan seni macam ni... selalunya saya dapatkan di Pulau Pinang..., melalui teman istimewa saya.. dekat sana mudah nak dapati art supplies...



ini la barang-barang yang menyerabutkan kawasan bilik saya.... kalau anda perhatikan kat dalam gambar ni.., ada soft pastel, pensil pastel, fixative dan hair spray dan segala mak nenek untuk saya melukis....



ini pulak close up soft pastel saya... soft pastel ni macam kapur, berbentuk bar dan sangat sensitif sifatnya.. maksud saya sensitif tu, warna yang paling mudah nak blend... mula-mula guna warna ni memang susah.., oleh sebab sifatnya yang sangat sensitif tu, kadang-kadang boleh jadi hilang sabar.. hehehe.. tapi kalau dah berani mencubanya tanpa jemu..., sebenarnya best guna soft pastel ni..... betul.. tak caya? try la... saya teringin jugak nak mencuba pastel yang berjenama rembrandt... saya difahamkan pastel tu berkualiti dan sangat best.. tapi...., belum mampu lagi nak memilikinya.. insya Allah.. satu hari nanti saya akan usaha untuk mendapatkannya..!




ok, gambar ni close up untuk pensil pastel saya... berjenama Derwent... yang ni pun mahal jugak... tapi yang ni saya tak beli..... saya hanya mampu beli sebatang dua ja... nak beli banyak-banyak macam ni saya tak mampu... pensil pastel ni sebenarnya dihadiahkan oleh teman istimewa saya... my lovely person...! hehehe.. terima kasih sebab hadiahkan pensil pastel ni ya.... kalau tak ada pensil pastel ni.., memang susah nak detailkan sesuatu bahagian dalam satu-satu lukisan tu.. yela... macam mana nak lukis sehelai rambut, atau benda-benda yang kecik kemetot pakai bar pastel yang besar-besar? so.. pakai pensil pastel ni langkah terbaik untuk mendetailkan lukisan supaya nampak lebih realistik....



saya pernah berangan-angan untuk memiliki sebuah studio sendiri... tempat untuk 'berkubang' bak kata Latif Maulan... hehehe.. bilik tidur lah tempat saya menghabiskan masa sebagai studio tempat saya melukis...



saya suka cita nak kongsi dengan anda semua kata-kata daripada Azman Yusof.., seorang pelukis yang sangat saya minati... kata-kata ni sebagai peransang dan motivasi untuk saya...

"Melukis ni nak rajin. Rajin sgt2. Kemudian tekun. Tekun sangat2. Tapi rajin dan Tekun belum cukup lagi kalau tak ada Sabar sangat2. Hyper Sabar. No one night stand...sori silap No one night sucess."

saya akan ingat ni sampai bila-bila....!

ok.., bercakap tentang next artwork saya lepas ni... saya plan untuk buat painting bersiri... Insya Allah... sekarang dalam proses pembikinan dan buat researching... nantikannya dalam post yang akan datang.......... sama-sama kita berusaha untuk mencapai kejayaan.., tak kira apa jua bidang yang kita ceburi.... ok..

salam seni..., salam ukhwah....., (",)

5 comments:

nurhidayah said...
This comment has been removed by the author.
nurhidayah said...

salam..terjawab sudah persoalan akak dengan lengkapnye menjawab..hehe..post yg best.

Shitsurei shimashita said...

wah! susah tak nak jaga alat2 tu?

LiYaNa said...

hmm... xtau la nak kata... honestly sy x rajin nak jaga2 mak nenek tu... hehehehe... sepatutnya kena lap bar tu lepas guna... tp saya biar je... hahaha...! jgn jd mls mcm saya dh la..

Azi$M@t_BaDU+ said...

Salam....
sy nie beginer dlm bab2 lukis2 nie
mmmmh...
jap2....
sblom tu sy pggl akak bleh?
saje je....sbb sy wase akak lbh tua dr sy...
bleh x sy bljr tentang teknik2 melukis & mewarna sama ada manual ataupn digital....
sblom tu...
akak visit r blog sy tu....
ade satu je artwork...
xsmpt nk wat byk2....
6t ade mase sy uplod r....

Post a Comment