Tuesday, November 24, 2009

Portrait of Kak Marliana




Pastel on A3 paper...
i'm dissapointed with the phone camera quality.. urrghh..Sorry kak Mar.. looks like i've did some mistakes on your beautiful eyes.. hihi.. but by the way.. this photo was snap while i'm not done the final touch.. well.. finishing touch is supposed to be more attractive... hihi.. but i have to admit... i'm getting excited to upload this one.. haha.. sorry.. but i'll upload the last result... Kak Marliana have a beautiful eyes... her eyes are so attractive.. hihi.. she's cute and easy going... so really hope this can post will make you laugh a lot.. hehehe..

well.. i still have several portraits that need to be done by this moment.. but there's a little busy preparing for upcoming kenduri and raya Aidil Adha... so, my works are getting slow... i'm sorry...

15 comments:

Ahmad Syahril said...

masyaAllah... awk dikurniakan bakat yg luar biasa oleh Allah... moga awk dpt manfaatkan anugerah ni dgn sebaiknya...

LiYaNa said...

trm ksh byk2...

Taib Razak said...

Yana...Nak komen ni...
Overall ok..Wajah orgnya ada...cuma few things nak kena improve..

1. bola mata-mcm besar je berbanding foto..
2. Dagu kiri dia..(kanan viewer)...agak tembam skit...kalau dpt 'slim' lagi baik..
3. Pipi- kalau dpt di'tonjol'kan lagi...
4. Mulut dia kalau betul2 tgk mcm mulut Fasha Sanda...

Anyway...teruskan melukis dan melukis sampai lebam...hehehe...

abuyusof said...

if u do it for arts.. there's nothing wrong with your drawing..
but if u did it for money(to satisfy your client).. u could do it better..

LiYaNa said...

apa2 pn yg kita buat semuanya bermula dgn niat.. jika niat ikhlas, niat yg betul insya Allah apa yg kita buat tu akn dpt kebaikan... in case dlm karya seni... jujurnya kalau niat terpesong... karya tu xdak makna apa2... sbnrnya sesebuah karya tu menyampaikan sesuatu kd viewer.. bkn utk mendapatkn prhatian atau show off talent yg kita ada.. tp mesej yg dibawa dlm setiap karya..

melalui potret plk... kalau niat hanya krn nk dpt duit semata, sy x stuju.. itu dh terpesong.. sy melukis utk belajar... ttpi saya kira to satisfy our client jgk merupakan slh stu aspek yg pnting..bcoz.., kalau cust. kita puas hati, sy jgk turut puas hti.. kalau cust kita x puas hti, sm la mcm kita buat kerja lps tgn, niat x kena... x ikhlas.. honestly, sy x smpurna... ada jgk trjadi sedemikian rupa.. tp lps tu akn rs x sedap hati...

in my opinion, money and cust's satisfaction is very different matter... you do it for money, u get nothing... do it for honest and satisfy people and yourself.. i think its better way than nothing...

salam seni..

LiYaNa said...

thanks abg taib atas komen tu... yana sgt mghargai kritikan sprt ini... trm ksh byk2...

Ahmad Syahril said...

cik liyana...

sy stuju sgt2 ngn komen awk... psl money and cust's satisfaction is very different matter... dan sy yakin... awk ni org seni yg lebih kpd kepuasan... tak kira laa utk customer n utk diri sndiri... hrp awk teruskan perjuangan dgn azam yg kuat n sentiasa betulkan niat... ikhlas semata2 kerana Allah... tanda syukur atas kelebihan yg diberi...

sy tak sure cmne awk interpret komen sedara abuyusuf... tp apa yg sy phm dia bmksud lukisan awk kat atas tu masih boleh diperbaiki... sbb pd pdpt dia... sekiranya utk diri sndiri... lukisan awk mmg cantik dan kira dah ok... tapi kalo utk kepuasan pelanggan... masih ada yg perlu dipertingkatkan... maybe cm kritikan membina sedara Taib Razak... pepun komen dorg mmg bagus utk awk menjadi lebih hebat di masa hadapan insyaAllah...

p/s: sy suka lukisan awk & sy hrp awk teruskan melukis...

LiYaNa said...

trm kasih byk2... iya.. sebenarnya komen2 yg sebegini la yg meningkatkan prestasi seseorang artist.. kita perlu lihat dri sudut yg positif.. kalau terlalu teruja disuap dgn pujian, tak ke mana juga akhirnya... mungkin masih berada di takuk lama..

kritikan biarlah ikhlas... tak kita negatif atau positif.. saya sangat menghargai kritikan yg membina... krn di situlah sbnrnya tmpat saya memperbaiki kelemahan diri.. terima kasih banyak2... (",)

abuyusof said...

komen saya sebenarnya bersifat umum.. bukan hanya dituju pada cik liyana sahaja.. seorang artist berhak melukis sebagaimana yang dia suka lukis.. orang suka atau tidak suka itu hak masing-masing..

artist adalah satu profession serious.. siapa yang membuat keputusan menjadi artist perlu kepada duit.. artist adalah professional.. tanpa duit artist tak akan survive seperti juga professional yang lain tiada beza..

tidak ada sedikitpun salah untuk seorang artist melukis untuk duit.. orang yang melukis kerna minat semata tidak boleh disamakan dengan artist yang sebenar yang bukan saja perlukan duit untuk membeli alat dia juga perlu duit untuk keperluan diri dan keluarga... kecualilah kita fikir melukis hanya boleh dibuat hobi sahaja tidak noleh dijadikan sebagai satu career..

apa pun kerja kita(yang halal).. bila kita bekerja untuk menampung diri kita serta anak dan isteri.. kalau itu bukan ikhlas.. tidak adalah benda lagi yang ikhlas dalam dunia ini..

LiYaNa said...

iya.. terima kasih sekali lagi...

kritikan perlu dilihat dri aspek yg positif.. saya menerima dengan sifat keterbukaan... kalau hanya disogok dgn pujian... yg ada cuma syok sendiri saja...

kritikan saudara sgt2 saya hargai... biar apa pun perspektif seseorang artist.., itu terpulang kpd diri masing2... apa yg penting pd saya yg masih beginner ni.. selalu belajar... membaiki kelemahan dri masa ke masa.. always learn.. don't be arrogant..

dari mana jugak perspektif viewer dan para pembaca sekalian... kita berhak lontarkan... terimalah dgn sifat keterbukaan.. di situ ada ruang utk kita perbaiki kelemahan..

peace.. salam seni.. (",)

abuyusof said...

alhamdulillah.. sebenarnya saya jealous tu.. bila orang lain komen dapat t/kasih.. saya tak dapat.. hehehe..

teruskan berkarya.. practice will make u perfect..

LiYaNa said...

ape plk x dpt?? hehe.. dpt la...

Taib Razak said...

hehehe...best dpt bnyk input drpd komen2 kat atas...

Apa2 pun jaga QUALITY...

When u chasing QUALITY...QUANTITY will chase u!!!!Percaya tak??? Kalau tak percaya CUBA la... hehehe...

artdeep said...

salam liyana..coool la,tetap cun walau mata akak tuh tak detail.. hmm kimsalam akak yer;p =]

kimomoto kozaima said...

wah chantek lah...awak berbakat...buat kan potret utk sy boleh??

Post a Comment